VCL (1)

Voorjaarscompetitie

Ieder jaar doen ruim 30.000 teams mee aan wat door veel tennissers wordt beschouwd als de leukste periode van het tennisseizoen: de Voorjaarscompetitie. Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over de Voorjaarscompetitie, zowel algemene informatie over de competitie als praktische informatie over de organisatie ervan.

Algemene informatie

Speeldata

Klik hier voor de speeldata van de Voorjaarscompetitie 2023.

Samenstellen competitieaanbod

Voor senioren bestaat de Voorjaarscompetitie uit een competitieaanbod op iedere dag van de week voor ieder niveau. Je vindt het Voorjaarscompetitieaanbod op de pagina downloads. Het aanbod is opgesplitst in twee overzichten: een landelijk aanbod en een regionaal aanbod. Aan de hand van dit aanbod bepaalt iedere vereniging het competitieaanbod van de club. Maak tennis leuk voor iedereen en zorg ervoor dat alle (nieuwe) leden van jouw vereniging competitie kunnen spelen.

Vrijdagavondcompetitie: om de week en 5 speeldagen

Om de drukte op vrijdagavond te reguleren én toekomstige groei mogelijk te maken wordt er tijdens de KNLTB Voorjaarscompetitie op vrijdagavond 'om de week' worden gespeeld.

Wat houdt 'Om de week spelen' op vrijdagavond precies in?

  • Teams spelen om de week competitie, de gemengde teams én 8&9 Tennis starten één week eerder dan de reguliere competitie, namelijk op 31 maart; de heren- en damesteams starten gelijk met de reguliere competitie op 7 april;
  • Alle teams spelen volledige wedstrijden met een supertiebreak in de 3e set;
  • Ieder team heeft in totaal 5 speeldagen, om de overlap met toernooien en andere activiteiten van de verenigingen zoveel mogelijk te beperken;
  • De totale organisatie voor de CL op vrijdagavond is daarmee 10 weken (exclusief inhaaldagen). De overige competitiesoorten duren 7 weken.

Omdat de gemengde teams en de HD/DD teams op verschillende dagen competitie spelen, is het mogelijk om in beide competities uit te komen. Indien de twee competitiesoorten binnen de bandbreedte van 2,00 punten vallen conform de klassenvolgorde dan kan dit zonder dispensatie.

Doe je ook mee?

Promoot de Voorjaarscompetitie op jouw vereniging en zorg ervoor dat alle spelers meedoen! Gebruik hiervoor de promotiemiddelen die beschikbaar zijn op de pagina downloads. 

Praktische informatie voor organisatie

Teams inschrijven

CL's kunnen van maandag 2 januari tot en met zondag 15 januari 2023 competitieteams inschrijven via MijnKNLTB.

Banenschema 

Op doordeweekse competitiedagen dient het minimum van 1 1/3 baan per thuisspelend team beschikbaar te zijn. Op zaterdag en zondag wordt er met variabele aanvangstijden gespeeld en mag er tussen 8.30 en 16.30 uur worden aangevangen. Klik hier om het aantal beschikbare bannen voor jouw vereniging te berekenen. Dit document vind je ook op de pagina downloads.

Competitiedispensatie

In de Junioren competitie mogen altijd meerdere spelers worden opgesteld die één jaar jonger en/of één jaar ouder zijn dan de vastgestelde leeftijd. Voor talentvolle spelers of voor spelers die nog niet toe zijn aan een stap omhoog, kan door de CL competitiedispensatie worden aangevraagd. Als een speler naast competitie ook toernooien wil spelen op een ander niveau, dan kan er in plaats van competitiedispensatie leeftijdsdispensatie aan worden gevraagd.

Meestgestelde vragen en downloads

Organiseer jij de competitie op jouw vereniging en loop je ergens tegen aan of heb je een specifieke vraag? Check de veelgestelde vragen en gebruik de handleidingen en stappenplannen die je verder op weg helpen.