Padel Racket High Five (2)

Padelclinics in Zuid Limburg: strak georganiseerd en zeer succesvol

Een driedaagse vol met padelclinics om zoveel mogelijk leden bij een aantal Limburgse verenigingen enthousiast(er) te maken voor padel. Het klinkt onwaarschijnlijk in coronatijd, maar Bjorn Boumans, eigenaar van tennis- en padel-evenementenbureau EventServe doet het. Want als je verantwoord te werk gaat en duidelijke afspraken maakt, is er veel mogelijk. De padelclinics, in aanwezigheid van padeltopper Uriël Maarssen, waren een groot succes. Het bewijst bovendien dat ook andere verenigingen in deze tijd prima aan de slag kunnen om zoveel mogelijk mensen warm te maken voor tennis en/of padel. De Startersclinic en de Tennis- en/of Padelstart, twee nieuwe initiatieven van de KNLTB, kunnen daarbij helpen.

Met de driedaagse trokken Boumans en Maarssen langs Tennis Padel Geuldal, TPC Bunde, TPV De Dassenburcht, Kimbria Racket Club en Ready Maastricht – alle padelverenigingen van Zuid-Limburg. De inzet was om leden bij de verschillende verenigingen met een clinic van een echte topper te tonen wat de padelsport werkelijk te bieden heeft en ze zo nóg enthousiaster te maken. Zo worden mensen gemotiveerd vaker te spelen en wellicht deel te nemen aan de competitie en toernooien, waardoor ze meer plezier aan de sport beleven en uiteindelijk langer lid blijven. In drie dagen deden in totaal tachtig leden mee.

Veel beleving

“Natuurlijk moesten we de coronarichtlijnen wel in het oog houden”, blikt Boumans terug. “Je kunt niet met te veel mensen op een baan zijn, dat beperkt het aantal deelnemers, maar het verliep allemaal prima. En uiteindelijk hebben we ook niet alle geïnteresseerden kunnen uitnodigen, dus dit krijgt een vervolg.” Voor twee clinics twee weken later waren Maarssen en mede-topspeler Bram Meijer (de nummers 2 en 1 op de padelranglijst in Nederland, red.) bereid om tijdens hun deelname aan het Belgium Open in Luik op zaterdagochtend op de banen van een vereniging te verschijnen. Boumans: “De deelnemers aan de clinic volgden dat weekend de prestaties van de twee op de voet, het zorgde voor enorm veel beleving!”

Zelden problemen

Zo nu en dan wordt het enthousiasme van Boumans beantwoord met twijfel of dit soort evenementen wel georganiseerd kan worden in coronatijd. “Vóór de driedaagse was er ook een vereniging die het niet zag zitten. Ik heb toen goed kunnen uitleggen dat het eigenlijk niet veel anders was dan een les voor een kleine groep, dat is immers ook toegestaan. Alleen stond er nu een topspeler voor de groep. Verder is het een kwestie van duidelijk communiceren en de richtlijnen goed volgen (zonder de grenzen op te zoeken). In een mail leggen we duidelijk uit wat we gaan doen, welke regels gelden en nodigen we mensen uit om deel te nemen. Ze kunnen in de mail hun deelname bevestigen. Bevestig je niet, dan kom je ook niet naar het park. Komen er toch toeschouwers naar de clinic, dan wordt hen vriendelijk gevraagd te vertrekken. Als ook de verenigingen zich goed aan de maatregelen houden, zijn er zelden problemen.”

Veel kennismakingslessen op het programma

Boumans ervaart vrijwel dagelijks dat tennis, maar zeker ook padel, momenteel populaire sporten zijn. Om hier op in te spelen staan er in mei en de eerste helft van juni veel kennismakingslessen padel op het programma.  Daarnaast besteedt hij ook veel aandacht aan het enthousiast maken van jeugd voor padel. Onlangs nog konden op de banen van TPV De Dassenburcht bij Hulsberg alle kinderen van een nabijgelegen school kennismaken met padel. “Daarvan meldden zich 25 kinderen aan voor een vervolgles op zaterdagochtend en alle 25 schreven zich daarna in voor een pakket van vijf proeflessen, ook zij waren allemaal enthousiast.”

Startersclinics en Tennis- en Padelstart

Dat tennis en padel populair zijn, is de KNLTB natuurlijk niet ontgaan. Om verenigingen te helpen daar de vruchten van te plukken, heeft de bond twee producten geïntroduceerd: Startersclinics en de Tennis- en Padelstart. De Startersclinic is bedoeld om op jouw vereniging zoveel mogelijk mensen kennis te laten met tennis en/of padel. Geïnteresseerden krijgen tijdens een clinic de basistechnieken van de sport mee, zoals het slaan van een backhand, een forehand en een service. Ze kunnen beoordelen of de sport iets voor hen is. Startersclinics kunnen het hele jaar door gegeven worden en de vereniging bepaalt zelf het tarief. Door je aan te melden voor de Startersclinic zet je jouw vereniging letterlijk op de kaart en is je aanbod, inclusief de Startersclinic, voor iedereen vindbaar via de Verenigingszoeker. Hier op Centrecourt.nl is meer informatie beschikbaar over de Startersclinic. Daar vind je ook hoe je je aanmeldt en hoe de KNLTB je kan helpen, bijvoorbeeld bij promotie van de clinics.

Tennis- en/of Padelstart gaat net een stapje verder. Ook hiermee kunnen potentiële tennissers en padellers op een leuke en gemakkelijke manier ontdekken of de sport iets voor hen is, maar dan in een serie van drie tot vijf lessen, een periode waarin zij ook kunnen deelnemen aan clubactiviteiten. Deelnemers worden geen lid van de KNLTB. Tennis- en/of Padelstart is bedoeld voor niet-tennissers en -padellers, maar zeker ook voor voormalig spelers die, bijvoorbeeld door een blessure, al een tijd niet meer op de baan hebben gestaan. Verenigingen bepalen zelf of er kosten verbonden zijn aan de lessen en wanneer ze gepland worden. Het kan lonen om Tennis- en/of Padelstart kort na een open dag of een Startersclinic te plannen.