Mannen Op Bankje

Toernooien voor 2021: weet wat jouw leden willen en vraag ze aan!

Het mag inmiddels duidelijk zijn en het blijkt ook uit statistieken: leden die wedstrijden spelen, blijven over het algemeen langer lid van de tennis- en/of padelvereniging. Zo is van de leden die zich in 2015 aanmeldden en vervolgens nooit meededen aan een toernooi, inmiddels 77 procent gestopt, terwijl van de leden die wel toernooien speelden, slechts 35 procent nu lid-af is. Een goed wedstijdaanbod is dus van essentieel belang voor ledenbehoud en met het oog op 2021 is nu de tijd om daar goed over na te denken. Zeker het toernooiaanbod verdient nu aandacht, want toernooien voor komende zomer kun je aanvragen tot en met 25 november. Recent onderzoek van de KNLTB biedt het nodige inzicht in wat zoal de behoeften zijn van potentiële toernooispelers.

Een goed wedstrijdaanbod is van belang, maar juist toernooien hebben ook op enkele andere vlakken grote meerwaarde. Zo dragen drukbezette toernooien bij aan de sfeer en de gezelligheid op het tennispark, wat ook weer aantrekkingskracht kan hebben op potentiële nieuwe leden. Bovendien zijn succesvolle toernooien goed voor de clubkas.

Kortere toernooien in trek

Des te meer reden dus om te goed te weten waar behoeften van spelers liggen. Onderzoek onder toernooispelers, niet-toernooispelers en toernooileiders brengt in ieder geval duidelijk naar voren dat er groeiende belangstelling is voor kortere toernooivormen dan het klassieke weektoernooien. Zeker bij de jeugd is er een duidelijke voorkeur voor kortere toernooien. Van toernooispelers in de leeftijdscategorie 10 tot en met 17 jaar verkiest maar liefst 55 procent korte toernooivormen zoals een weekendtoernooi boven een weektoernooi. Maar ook onder senioren groeit de populariteit van weekendtoernooien, van de toernooispelers boven de 18 jaar heeft 72 procent er interesse in.

Een kort toernooi kan ook een dagtoernooi zijn. Een dagtoernooi is voor spelers nóg makkelijker te plannen in de agenda en zeker als een poulevorm wordt gebruikt, spelen alle deelnemers in dit korte tijdsbestek toch gegarandeerd meer dan één wedstrijd. Het dagtoernooi is bovendien een uitstekend middel om niet-toernooispelers te interesseren voor deelname aan een toernooi. Van de niet-toernooispelers ziet maar liefst 55 procent zich het snelst deelnemen aan een dagtoernooi, zo toont het onderzoek aan, gevolgd door het teamtoernooi, waar 42 procent van de niet-toernooispelers zich het snelst aan ziet deelnemen.

Zoals het woord al doet vermoeden, neem je in een teamtoernooi als team deel. Het is vooral een heel gezellige toernooivorm, maar is ook een prima voorbereiding op de competitie en biedt de spelers veel mogelijkheden om elkaar te ondersteunen en van elkaar te leren. Welke verschillende toernooivormen je kunt kiezen, hoe je de toernooiorganisatie aanpakt en op welke zaken je specifiek moet letten, lees je hier.

Aanbod voor beginners

Ten slotte is het slim om spelers met speelsterkte 8 en 9, gemiddeld de grootste groep leden op een tennisvereniging, te binden door ook hen te interesseren voor het spelen van wedstrijden. Uit het onderzoek blijkt dat deze spelers zeker interesse hebben in toernooideelname, maar dat ze daarbij in meerderheid de voorkeur geven aan een open toernooi voor alle speelsterktes, inclusief speelsterkte 8 en 9. Van de ondervraagde 8-tjes en 9-tjes doet maar liefst 85 procent liever mee aan een toernooi voor alle speelsterktes dan aan een specifiek 8&9 toernooi. En dit terwijl momenteel 58 procent van de toernooileiders speelsterkte 9 niet meeneemt in het aanbod. Het kan dus lonen ook speelsterkte 9 aan het toernooiprogramma toe te voegen.  

Dagtoernooien gratis

Juist omdat kortere toernooien en zeker het dagtoernooi op veel interesse kunnen rekenen, heeft de KNLTB besloten dat de aanvraag van een dagtoernooi gratis blijft, er hoeft geen afdracht voor betaald te worden. Ook kunnen dagtoernooien in 2021 het gehele jaar worden aangevraagd. Er zijn meer toernooivormen waarvoor de KNLTB de deelname graag wil stimuleren en die daarom gratis of tegen een gereduceerd tarief kunnen worden georganiseerd, zoals onder andere de Tenniskids toernooitjes en de padel promotie en P100-toernooien. Een overzicht van de toernooien die gratis of tegen gereduceerd tarief kunnen worden aangevraagd, vind je hier.

Vanaf volgende week tot 25 november zijn open junioren toernooien, open senioren toernooien, Nationaal Ranglijsttoernooien, Junioren Tour toernooien, Tenniskids toernooitjes en padeltoernooien aan te vragen voor de zomerperiode van 2021. Verenigingstoernooileiders kunnen toernooien aanvragen via MijnKNLTB. Zij hebben hier inmiddels ook een mail over ontvangen. Neem de genoemde onderzoeksresultaten vooral mee in je overwegingen en zorg dat je toernooiaanbod beschikbaar hebt dat past bij de wensen van jouw leden, zodat er meer mensen met meer plezier meer kunnen tennissen. Dan wordt het vast een zeer succesvol toernooiseizoen!