jeugd jongen backhand fanatiek focus

Dankzij bingo pakt jeugd T.C. Uitgeest vaker het tennisracket

Tennis op straat, tennis in je slaapkamer, droom over tennis; enkele opdrachten waar de jeugd van T.C. Uitgeest het afgelopen jaar mee aan de slag is gegaan. Tennistrainer Perry Meijer bedacht een bingospel met allerlei opdrachten gerelateerd aan tennis. “Het doel van deze actie is om kinderen ook buiten de lesuren om te laten tennissen.”

Meijer is al twintig jaar werkzaam bij T.C. Uitgeest en wil graag blijven vernieuwen. “Ik zag een keer iets over een bingo met opdrachtjes. Dat zag er wel leuk uit en ik heb toen bedacht hoe ik dat op het tennis kan betrekken. Ik heb uiteindelijk 25 opdrachten bedacht die met tennis te maken hebben. Zo is het ontstaan.” Om het extra aantrekkelijk te maken voor de jeugd, kocht Meijer wat kleine prijsjes bij de Action. “Als ze een rijtje vol hebben, mogen ze op de training grabbelen voor een prijsje.”

Overladen met foto’s en filmpjes

Er was veel animo voor de bingo onder de jeugdleden. “De kinderen waren laaiend enthousiast. Binnen twee dagen werd ik al overladen met foto’s en filmpjes van de opdrachten. Ik moest zelfs even checken of ik nog voldoende ruimte op mijn mobiel had. Ook van de ouders krijg ik erg leuke reacties zoals ‘en bedankt, want de vaas is nu stuk’.” De doelgroep voor deze bingo zijn jeugdleden in Tenniskids Rood en Oranje. Meijer: “Je merkt toch dat de oudere kinderen er niet echt voor te porren zijn. De opdrachtjes zijn ook specifiek voor de jongere jeugd gemaakt. Ik denk dat ongeveer 95 procent van de doelgroep die training volgt op de club, een prijsje gehaald heeft  of een poging gedaan heeft om mee te doen.”

Meijer hoopte met deze bingo te bereiken dat kinderen weer meer gaan tennissen naast hun vaste trainingsuur. “Dat is de grootste winst geweest. Ze zijn zich er nu bewust van dat ze ook op een andere manier en op andere plekken kunnen tennissen, zoals op het schoolplein en op straat. Verder zit er ook een element in dat je ze vaker naar het tennispark probeert te krijgen. Vrij spelen zit er bij kinderen namelijk bijna niet meer in. Je moet wel echt iets organiseren om ze naar de club te krijgen. Met dit soort leuke opdrachten, zoals dat ze op baan 1 moeten tennissen, lukt dat zeker. Ze gaan dan hopelijk ook zien dat tennis gewoon superleuk is!”

Content voor social media

Door alle foto’s en filmpjes van de kinderen, krijgt T.C. Uitgeest ook direct content voor de social mediakanalen. Meijer: “Zodra we toestemming hebben van de ouders, kunnen we ze plaatsen op onze social media. We willen graag aan zoveel mogelijk mensen laten zien hoe leuk tennis is en hoe leuk de bingo is. Daarmee sporen we ook andere kinderen aan om mee te doen.” Meijer hoopt dat hierdoor de jeugdleden langer lid blijven van de club. “Kinderen gaan door deze opdrachten weer buiten tegen de muur tennissen bijvoorbeeld. Als ze dat leuk vinden, is dat hopelijk genoeg om ze door te laten gaan met tennis.”

Door de content op de social media te plaatsen, hoopt Meijer ook nieuwe leden naar de club te trekken. “Als ouders zien dat onze jeugdleden lekker bezig zijn met tennissen, ook buiten de lesuren om, denken ze hopelijk dat dat misschien ook wel iets voor hun kind is.”