KNLTB Vlag wapperen wind

HTC Son schiet basisschool te hulp en biedt tennis aan tijdens gymles

Toen Geert van der Heijden, interim-voorzitter van HTC Son, vernam dat de gymlessen van basisschool De Bloktempel in gevaar dreigden te komen, ondernam hij gelijk actie. Nadat bekend werd dat sporthal De Landing tijdelijk gesloten werd, bood hij de basisschool onderdak in de tennishal van de club en stelde voor een aantal tennislessen te verzorgen. Zo kwamen in één klap 450 kinderen in aanraking met tennis. Een gedeelte hiervan is inmiddels zelfs lid geworden.

Van der Heijden spreekt van een win-winsituatie, waarbij vooral de kinderen de grote winnaar zijn. “Als ik de lach van al die kinderen zie… Dat is echt waar je het voor doet. Zij hebben zoveel plezier.”

En niet in de eerste plaats omdat HTC Son groots uitpakte tijdens de schooltennislessen. De kinderen werkten een heel parcours af met verschillende laagdrempelige oefeningen. “Alles ademde tennis. Ballonnen, aangepaste rackets, mini netjes; alles haalden we uit de kast om de kinderen te laten zien hoe leuk tennis is. Je krijgt maar een keer de kans een eerste indruk achter te laten. En die is bepalend voor de beleving van een kind.”

Jonge doelgroep aanspreken

Daarmee schotelde de Brabantse club de scholieren een prima alternatief voor de gebruikelijke gymlessen voor. Die dreigden voor onbepaalde tijd te vervallen toen er constructiefouten werden geconstateerd bij de sporthal. “Ik ben toen gelijk naar de directrice gestapt om een oplossing te bieden voor het probleem”, gaat Van der Heijden verder. “Op de tijden waarop de gymlessen aangeboden worden zijn de banen in onze binnenhal grotendeels vrij. De kinderen krijgen zo alsnog een leuk sportles aangeboden. En het is voor ons een mooie kans om een jonge doelgroep aan te spreken. Kinderen in de groepen 1 tot en met 4 staan over het algemeen voor hun eerste sportkeuze of hebben hun favoriete sport nog niet gevonden. Hoe mooi is het als je hun gelijk een onvergetelijke ervaring kan bieden?”

Na de reeks tennislessen konden alle kinderen zich inschrijven voor de finaledag, waarop de deelnemers een diploma uitgereikt kregen en de vereniging de ouders een aantrekkelijk aanbod deed om lid te worden. “Daar waren uiteindelijk honderd kinderen met hun ouders op af gekomen. Ook van dat evenement hebben we één groot feest gemaakt. Haast elke betrokkene van de club was aanwezig. De kinderen kregen een clinic en de middag werd afgesloten met gezamenlijk pannenkoeken eten.”

Advertenties rond afzwemperiode

Van der Heijden vervolgt: “Voor de ouders hadden we een compleet informatiepakket gemaakt, met onder andere alles wat zij moeten weten over Tenniskids. Sindsdien hebben we ruim twintig nieuwe leden mogen verwelkomen. Een aantal moeders gaf aan dat hun zoon of dochter eerst het zwemdiploma moest halen voordat zij hun kind lid maakten van een club. We hebben al contact gezocht met de lokale media dat wij rond de periode van het afzwemmen advertenties plaatsen om lid te worden van onze club.”

Inmiddels is sporthal De Landing weer in gebruik. Dat betekent niet dat HTC Son stilzit. “We hebben inmiddels contact gehad met andere basisscholen om hun hetzelfde concept aan te bieden. Ik kan het elke andere club dan ook aanraden om hetzelfde te doen. Ook als je geen mogelijkheden hebt om binnen te spelen. Vooral in de maanden waarop het mooi weer is kun je prima groepen van basisscholen uitnodigen op de club.”