KNLTB Vlag wapperen wind

LTC Hofgeest pakt maatschappelijke rol en biedt Dutch Tennissers onderdak

Na ongeveer twintig jaar dreigde er een einde te komen aan het tweewekelijkse sportieve uitje van een groep van zo’n zestig 50-plussers. De gemeente Velsen en de lokale sportaanbieder Sport Support zagen het niet meer zitten zorg te dragen voor de Dutch Tennissers, die in twee verschillende sporthallen op een voor hen aangepaste manier tennis speelden. LTC Hofgeest uit Velserbroek schoot te hulp en zorgde er mede voor dat de tennissers hun geliefde spelletje kunnen blijven beoefenen.

Volgens Loek Ruyter, voorzitter van LTC Hofgeest, is het een win-winsituatie voor alle partijen. Toen de Dutch Tennissers, die gebruikmaken van een zachte bal, een groter racket en een compacter veld, zonder sportaccommodatie dreigden te zitten, zag het bestuur kans hen te helpen. “De gemeente en even later het aangesloten sportbedrijf besloten om andere prioriteiten te stellen en de subsidiekraan flink dicht te draaien”, beschrijft Ruyter de aanleiding. “De tennissers sportten twee keer per week, verdeeld over twee sporthallen. Voor die kosten wilden beide partijen niet meer opdraaien. Toen wij benaderd werden met de vraag of wij de groep Dutch Tennissers onderdak konden bieden, zagen wij dat als een mooie kans om ons steentje bij te dragen aan de maatschappij.”

De club ging in gesprek met de gemeente en al snel werd duidelijk dat een samenwerking tot de mogelijkheden behoorde. “We bedachten een constructie waarbij de Dutch Tennissers tegen een gereduceerd tarief lid werden van onze club. Met het geld dat we ophaalden betaalden wij een gedeelte van de huurkosten van de twee sporthallen. De gemeente Velsen legde ook een deel bij en zo hadden we het plaatje rond.”

Kruisbestuiving

Aan de tijden waarop de Dutch Tennissers oorspronkelijk speelden hoefde niet gesleuteld te worden. “Op de vaste woensdagochtend en vrijdagmiddag kunnen de Dutch Tennissers bij ons terecht op onze minibanen en hebben de mogelijkheid om een partijtje te spelen tegen andere leden. Bij slecht weer is er ruimte om uit te wijken naar de sporthallen. Andersom kunnen de bestaande leden eens ervaren wat het is om Dutch Tennis te spelen. Bij de groep Dutch Tennissers hoorde ook een aantal badmintonners en ook zij kunnen onbeperkt switchen. Zo ontstaat er uiteindelijk kruisbestuiving in een drietal sporten: Dutch Tennis, badminton en tennis.”

Sociale contacten

Hofgeest hecht er tevens veel waarde aan dat de Dutch Tennissers zich thuis voelen op de club. “Door het contact met onze bestaande leden doen de Dutch Tennissers veel sociale contacten op. Behalve het fit blijven is dat voor velen dé reden om te sporten. Zij kunnen dan ook gewoon meedoen aan onze activiteiten met Sinterklaas, Kerstmis en Pasen en dat is wat wij actief promoten.”