KNLTB Vlag wapperen wind

LTC Zutphen maakt kinderen enthousiast voor tennis tijdens Koningsspelen

Bij LTC Zutphen doen ze dit jaar op 20 april voor de tweede keer mee aan de Koningsspelen. Vorig jaar konden ruim 120 schoolkinderen van groep 7 en 8 een tennisclinic volgen bij de tennisvereniging. Erik Wegh van de jeugdcommissie van LTC Zutphen legt uit dat het belangrijkste doel van de Koningsspelen is dat kinderen kennismaken met tennis. Ledenwerving zou een mooie bijkomstigheid zijn. En we willen vooral onze maatschappelijke betrokkenheid in de buurt en de stad laten zien.

Tenniskids@School, geknipt voor Koningsspelen

Als je meer jeugd bij je tennisvereniging wil betrekken, is het goed om je op scholen te richten. En dan is Tenniskids@School een geweldig middel om de jeugd te bereiken in hun eigen omgeving. De kinderen maken dan kennis met de tennissport in de gymles. Alle ondersteuning die je nodig hebt bij het organiseren van Tenniskids@School vind je hier. Veel activiteiten rond de Koningsspelen hebben in de kern hetzelfde doel. Vorig jaar haakte de KNLTB ook actief aan bij de Koningsmatch van de Koningsspelen. Met de Koningsmatch worden sportaanbieders zoals verenigingen op een makkelijke manier gekoppeld aan scholen.

Onderdeel van buurt en stad

Bij LTC Zutphen sloten zij zich daar ook graag bij aan, want ze organiseerden al meerdere activiteiten om de jeugd bij de vereniging te betrekken. We houden al twee keer per jaar een open dag, dan flyeren we gericht op de scholen. Daarnaast doen we ook mee met de sport-roefeldagen in Zutphen, waarbij kinderen op een zaterdag bij verschillende sporten kunnen snuffelen. We vinden het belangrijk om dat te doen omdat we midden in de maatschappij willen staan. We willen een onderdeel zijn van de buurt en stad. Met de Koningsspelen laten we dat ook zien.

Ledenwerving

Door aan de Koningsspelen mee te doen, hoopt Wegh ook een breder publiek bij de tennisvereniging te betrekken. Bij de open dagen zien we toch vaak dezelfde categorie ouders en kinderen komen. We zijn ervan overtuigd dat in andere delen van de samenleving ook nieuwe leden zitten. LTC Zutphen werkt bij de Koningsspelen  samen met een voetbalvereniging, waar Wegh ook meer kansen ziet voor de werving van nieuwe leden. Voetbal houdt in mei op en begint pas weer in september, dus in die tussenperiode kan het fantastisch zijn als je tennis aanbiedt aan die kinderen.

‘Je pakt je maatschappelijke rol’

De aanpak van de Koningsspelen is net iets anders dan bij de organisatie van een open dag, legt Wegh uit. We hebben vier banen beschikbaar waar in drie blokken steeds een groep van veertig kinderen een clinic krijgt van een uur. Dus in totaal toch 120 kinderen uit groep 7 en 8. Je kunt dat onmogelijk aan alle groepen aanbieden. Ik vind het vooral een signaal naar buiten en vooral naar ouders dat je meedoet als tennisvereniging en ook je maatschappelijk rol pakt. Het materiaal, waaronder tennisrackets en ballen voor deelnemers aan de Koningsmatches huurt LTC Zutphen via de KNLTB.

Tennis is ‘talk of the town’

Of de Koningsspelen veel nieuwe jeugdleden hebben opgeleverd, kan Wegh nog niet direct zeggen, maar hij merkte wel dat tennis meer “talk of the town” aan het worden is. Dat komt volgens mij ook door de professionele trainers van de tennisschool ProTe-In waar wij mee samenwerken. Ik zeg ook tegen ouders: uw kinderen leren hier niet alleen tennissen, maar vooral om zich als sporter te ontwikkelen. Die trainers halen dat er erg goed uit. Dat scoort bij ouders. Zo'n clinic is dan ook een mooi visitekaartje.

Goodwill, lekker bewegen

Hoewel je via de Koningsspelen zeker nieuwe jeugdleden kunt werven, zou Wegh andere verenigingen adviseren dat niet als enige doelstelling te zien voor die dag. Richt je meer op de goodwill naar buiten toe tijdens de Koningsspelen. Kinderen lekker laten bewegen, dat moet die dag je focus zijn. Zoek ook samenwerking met andere verenigingen in de buurt. Je moet het niet alleen willen doen. We werken  bij de Koningsspelen naast een voetbalvereniging samen met een  atletiekvereniging en de scouting. In Zutphen spelen de vorig jaar aangestelde buurtsportcoaches daar ook een belangrijke coördinerende rol in.