KNLTB Vlag wapperen wind

Padeltoppers Bram Meijer, Uriël Maarsen gaan bijscholing padel geven

In 2017 is de KNLTB een pilot gestart voor een bijscholing padel. Tijdens het Trainerscongres in december resulteerde dat in de uitreiking van de eerste padel-certificaten aan 47 deelnemende tennisleraren. Na deze succesvolle pilot wordt de bijscholing padel uitgebreid naar twintig opleidingslocaties en met twee nieuwe docenten: topspelers Bram Meijer en Uriël Maarsen. 

Henk Schut, manager verenigingsondersteuning bij de KNLTB, ziet de bijscholing als een belangrijke toevoeging voor verenigingen. De tennisleraar is de spil in de vereniging. We willen dat een leraar de leden van een vereniging zo goed en breed mogelijk bedient. Door de bijscholing padel versterk je de positie van de leraar en de vereniging.

Cursus uitgebreid

De eerste bijscholing padel, onderdeel van Permanente Ontwikkeling, werd vorig jaar vier keer gegeven voor steeds twaalf tennisleraren. Die pilot is goed verlopen, aldus Schut over de cursus die door de deelnemers met een 7,9 werd beoordeeld. Dit jaar wordt de bijscholing padel verder uitgebreid. Zo zal de cursus in plaats van drie vier dagen duren. Ook wordt het aantal opleidingslocaties flink uitgebreid naar twintig. Schut: Zo kunnen we dit jaar 240 leraren bijscholen in padel.

Kennis uit Spanje

De eerste cursussen padel werden gegeven door Rob Jaspers en Michèl Gorsse. Dit jaar worden aan dat team nog twee nieuwe docenten toegevoegd: topspelers Bram Meijer en Uriël Maarsen. Schut vindt het mooi dat deze padel-pioniers zich in Nederland willen inzetten om padel in de breedte te versterken. Zij willen fullprof worden en zitten daarom een groot deel van het jaar in Spanje, waar ze op professionele padelscholen trainen. Het is natuurlijk heel erg mooi dat ze die kennis uit Spanje, het Walhalla voor padel, naar Nederland kunnen overbrengen met de bijscholing.

Volledige opleiding

Meijer en Maarsen hebben allebei ook een achtergrond bij het CIOS en ALO. Dat vindt Schut voor de lange termijn ook belangrijk, omdat de KNLTB ook bezig is met het opzetten van een volledige opleiding padelleraar. Voor die opleiding wordt samengewerkt met het CIOS in Goes. De bijscholing is bedoeld om tennisleraren de beginselen van padel bij te brengen. Maar op de lange termijn willen ook een volledige opleiding voor padelleraren kunnen bieden, want padel is toch een ander spelletje dan tennis.

 Schut benadrukt ook dat de KNLTB padel en tennis naast elkaar wil laten bestaan binnen verenigingen. Bij de verenigingen waar padel wordt gespeeld willen we graag dat het ook vanaf het begin goed wordt begeleid door gecertificeerde leraren.