KNLTB Vlag wapperen wind

OTC’34 laat kinderen met peutertennis doorstromen naar Tenniskids

Komend voorjaar gaat het voor het eerst van start: Tenniskids Blauw, het speciale tennisprogramma voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Kinderen komen zo op een speelse en laagdrempelige manier voor het eerst in aanraking met de basisbeginselen van tennis. OTC’34 startte april 2016 al met een vergelijkbaar initiatief, namelijk peutertennis. Met een strippenkaart volgen de kinderen lessen en vervolgens bepalen de ouders of zij hun kind ook echt lid maken.

Vrijwel wekelijks staan de negen jonge deelnemers van het peutertennisprogramma op de baan van de vereniging uit het Brabantse Oudenbosch. Debora de Leeuw van Weenen is als bestuurslid jeugdcommissie vanaf het begin betrokken geweest bij de opzet ervan. Aanleiding was haar zoontje, destijds twee jaar en negen maanden oud. “Hij dartelde rond over de tennisbanen en wilde heel graag meedoen”, begint Debora. “Ook andere ouders zagen er wel iets in om hun kind van vergelijkbare leeftijd alvast kennis te laten maken met tennis. Toen zijn we met de tennisleraar gaan kijken naar een programma dat past bij deze leeftijdsgroep.”

Concurrentie

OTC’34 gaat daarmee de ‘strijd’ aan met de voetbal- en hockeyclub uit de buurt. De tennisvereniging heeft hierbij als voordeel dat het als enige vereniging een sportaanbod heeft voor kinderen onder de vijf jaar. “Bij de meeste sportclubs kunnen kinderen pas vanaf vijf jaar terecht. Met peutertennis denken we met hen te concurreren. Via banners en folders die door het dorp worden verspreid maken we het programma bekend.”

Strippenkaart

Aangezien het peutertennis niet gekoppeld is aan een competitie, besloot OTC’34 een alternatief op het lidmaatschap aan te bieden. “Met een strippenkaart van tien of vijftien lessen wordt het voor kinderen en hun ouders laagdrempelig om eens te proberen of tennis een sport is die bij het kind past. Slaat tennis aan, dan kunnen de ouders kiezen om nóg een strippenkaart te kopen of hun kind door te laten stromen naar Tenniskids Rood. Want dat is uiteindelijk het doel. Eén tennissers is inmiddels doorgestroomd en aan de positieve reacties van de ouders te merken gaan er binnenkort meer volgen. Al blijft dit natuurlijk ook afhankelijk van het leeftijd en niveau.”

Magisch

Met de zeer kindvriendelijke oefenstof tijdens de lessen ontwikkelen de kinderen de eerste tennisvaardigheden. Van het beheersen van het voetenwerk tot het slaan van de eerste ballen over het net. “Het is een opstapje naar de oefenstof van Tenniskids”, licht Debora toe. “Gaandeweg merk je dat de kinderen zich écht ontwikkelen. Natuurlijk zijn zij, vooral in het begin, nog best chaotisch bezig. Maar ze snappen langzaam waar de oefeningen goed voor zijn. Oefeningen met een racket zijn voor de kids iets magisch. Simpel wat ballen slaan vinden zij al heel interessant. Voor de ouders langs de kant verzorgen we de thee of koffie met wat lekkers, zodat ook zij zich op hun gemak voelen bij de club.”

Door de groei van peutertennis bekijkt de club momenteel hoe het programma in de toekomst eruit moet komen te zien. Debora: “Dat is uiteraard heel positief. Maar we moeten als club goed nadenken hoe we het programma neer kunnen zetten als de populariteit blijft stijgen. Bijvoorbeeld door op meerdere dagen lessen aan te bieden. Het is voor ons in elk geval een bevestiging dat het aanslaat.”

Meer informatie over Tenniskids Blauw en de andere leeftijdscategorieën vind je op de website van Tenniskids.