VCL/VTL

VCL/VTL

Zonder vrijwilligers kan de tennis- en padelsport in Nederland niet bestaan. Voor de organisatie van competitie en toernooien zijn enthousiaste vrijwilligers nodig die zich hiermee bezighouden. Het is van belang dat deze vrijwilligers goed worden opgeleid om alles in goede banen te leiden.Om hiervoor te zorgen, biedt de KNLTB VCL- en VTL-cursussen aan.

VCL-cursus

De cursus Verenigingscompetitieleider (VCL) is bedoeld voor diegene die binnen de vereniging verantwoordelijk is voor de competitiedeelname en -organisatie. Hij of zij meldt onder andere de competitieteams aan bij de KNLTB, zorgt voor een ordelijk verloop tijdens een competitiedag en voor een juiste en snelle verwerking van de competitieresultaten.

Gezien de grootte en de hoeveelheid competities is het aan te bevelen om binnen een vereniging meerdere personen met deze rol te hebben, waardoor het werk kan worden verdeeld. Indien een vereniging deelneemt aan competities is het zelfs verplicht om een gecertificeerde VCL te hebben. Tijdens de VCL-cursus worden stap voor stap alle aspecten behandeld waarmee tennisclubs te maken krijgen tijdens competitiedagen.

De VCL is verantwoordelijk voor:

  • Inschrijven van teams op MijnKNLTB.
  • Uitnodigen teams: Als VCL ben je reglementair verplicht om uiterlijk 8 dagen vóór de betreffende speeldag digitaal de uitnodiging aan te maken op MijnKNLTB.
  • Dispensatie aanvragen: Als een speler vaker dan één keer per week competitie wil spelen of voor twee verschillende verenigingen wil uitkomen, dient de VCL hier dispensatie voor aan te vragen. De voorwaarden voor dispensatie worden per competitie bepaald.
  • Uitslagengedelegeerden toekennen: Als VCL wijs je voor ieder team een uitslagengedelegeerde aan (meestal de aanvoerder van een team) die verantwoordelijk is voor het invoeren van de uitslagen na afloop van een competitiespeeldag.
  • Corrigeren van uitslagen
  • Protest indienen
  • Het corrigeren van wangedrag: hiervoor is de Handleiding omgaan met wangedrag geschreven.

VTL-cursus

De cursus Verenigingstoernooileider (VTL) is bedoeld voor verenigingsleden, die zich bezig willen houden met de organisatie van allerlei soorten toernooien. Tijdens de cursus worden diverse thema’s behandeld, zoals de rechten en plichten van de toernooileiding en deelnemers, komt de regelgeving aan bod en krijgt men praktische ondersteuning en tips voor de organisatie van een toernooi.

Bij het organiseren van een KNLTB-goedgekeurd toernooi (een open toernooi of een ranglijsttoernooi) is het verplicht dat de toernooiorganisator in het bezit is van een geldig VTL-certificaat.

Wanneer worden de cursussen weer georganiseerd?

In november/begin december worden weer VCL en VTL cursussen georganiseerd. De data vind je hier. De klassikale bijeenkomsten in het najaar worden zowel op locatie als online aangeboden. Bij de bijeenkomsten op locatie wordt rekening gehouden met de Corona maatregelen. De inschrijving voor de najaarscursussen verloopt via de ledenadministrateur van de vereniging en zal in september worden geopend. De ledenadministrateurs zullen hierover worden geïnformeerd.

Inschrijven

Als ledenadministrateur kun je geïnteresseerde leden inschrijven om een basiscursus Verenigingscompetitieleider (VCL) en/of Verenigingstoernooileider (VTL) te volgen.

Inschrijven gaat eenvoudig via de cursusboeker in het ledenadministratiepakket (KNLTB.Club of All United). Je kunt leden inschrijven tot 14 dagen voorafgaand aan een cursus. Gebruik hiervoor deze handleiding. Komt de cursus niet meer in beeld dan is deze helaas vol. Na inschrijving ontvangt de cursist een inschrijfbevestiging. De cursuskosten bedragen €25,- per deelnemer.

Aanmeldingen voor de update cursussen (verlengen VCL/VTL certificaat na 5 jaar) kunnen per e-mail aan ons worden doorgegeven via wedstrijdtennis@knltb.nl. Vanaf september zal dit ook via de cursusboeker verlopen. Aan deze cursus zijn geen kosten verbonden.

Gebruik je als ledenadministrateur KNLTB.Club, maar komt de cursuszoeker niet direct tevoorschijn? Dan is jouw gebruikersaccount in KNLTB.Club nog niet gekoppeld aan de rol als Ledenadministrateur. Een beheerder van jouw vereniging in KNLTB.Club kan het gebruikersaccount koppelen. Indien je zelf beheerdersrechten hebt dan kun je dit ook direct zelf doen. Klik hier voor een uitleg.