Bijdragen Buma Sena en Videma

Bijdragen Buma Sena en Videma

Voor het afspelen van muziek in kantines en clubhuizen dient de vereniging te betalen aan Buma (auteursrechten) en Sena (naburige rechten). De KNLTB heeft met beide organisaties een regeling getroffen waardoor verenigingen kunnen profiteren van een aanzienlijke korting.

Buma

De Buma is uitvoerder van de auteurswet. De bijdrage heeft betrekking op de rechten van componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers.

Sena

De Sena is uitvoerder van de wet op naburige rechten. De bijdrage heeft betrekking op de rechten van artiesten (muzikanten) en platenmaatschappijen.

De regeling

De KNLTB betaalt het bedrag aan Buma en Sena en belast dit door aan de verenigingen. Als jouw vereniging deelneemt aan deze regeling ontvang je dus een factuur van de KNLTB. De bijdrage per vereniging wordt vastgesteld door Buma en Sena.

De factuur voor BUMA en SENA ontvang je in juli.

Om mee te doen aan de regeling kun je je aanmelden via administratie@knltb.nl. Je kunt meteen dit aanmeldformulier invullen en mailen naar bovengenoemd mailadres.

Televisiegebruik (Videma)

Verenigingen met een clubhuis in eigen beheer zijn verplicht vanuit de auteurswet om een licentie af te sluiten voor het gebruik van televisie. Hier is ook een vergoeding aan verbonden.

Videma verstrekt licenties voor de vertoning van de tv-beelden van nagenoeg alle Nederlandse publieke en commerciële zenders (*) en verzorgt ook de incasso.

Verenigingen die aangesloten zijn bij de KNLTB ontvangen een aanzienlijke korting op de tarieven van Videma op basis van een decentrale kortingsafspraak.

Hierbij is de jaarvergoeding afhankelijk van de grootte van de vereniging.

Vereniging < 100 leden: € 101,64 ex BTW
Vereniging 100-500 leden: € 152,45 ex BTW
Vereniging > 500 leden: € 203,27 ex BTW

Belangrijk: de vereniging dient hierbij zélf zorg te dragen voor de rechtstreekse aanmelding bij Videma. Dit kan heel eenvoudig via de website van Videma.

Ga naar www.videma.nl, druk de blauwe knop “bereken – vraag aan” , kies daarna voor sportverenigingen en volg de verdere instructies.

Videma verstuurt vervolgens zowel de licentie als de factuur rechtstreeks naar de vereniging.

(*) : voor het actuele overzicht van tv-zenders zie www.videma.nl onder “Veel gestelde vragen”. Videma vertegenwoordigt geen betaalkanalen zoals bijvoorbeeld Fox Sports.