Joshua - Ervaren tennisser (1)

KNLTB Competitie 2020

Vanwege de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus heeft de KNLTB besloten de Voorjaarscompetitie 2020 te verplaatsen naar het najaar. Deze unieke competitie noemen we: KNLTB Competitie 2020 en start op maandag 7 september. Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie voor de organisatie van de KNLTB Competitie 2020 op jouw vereniging:

Competitie en Corona

Het coronavirus is nog steeds aanwezig en ook in Nederland gelden maatregelen om de verspreiding van het virus te beperken. De KNLTB volgt de ontwikkelingen op de voet en houdt zich aan de adviezen en richtlijnen van de overheid. Met de huidige maatregelen is het mogelijk om de KNLTB Competitie 2020 voor tennis en padel te starten in september. En dat is fijn, want meer dan 27.000 teams staan te popelen om te beginnen. Klik hier voor meer informatie over de competitie en het coronavirus. Hoe dan ook, het belooft een uniek competitieseizoen te worden!

Om de druk op de parken te reguleren en zo te kunnen voldoen aan de anderhalvemeter-regel heeft de KNLTB voor de KNLTB Competitie de volgende maatregelen getroffen:

1. Op tijd spelen tijdens alle avondcompetities

Om de spreiding van spelers in avondcompetities te vereenvoudigen, worden alle avondcompetities van de KNLTB Competitie 2020 op tijd gespeeld. Dit betekent dat er per partij één uur getennist wordt en de games worden doorgeteld. Na een uur stopt de partij (en wordt de rally niet afgespeeld). De verkregen stand in games op dat moment is de eindstand van de partij. Een gelijkspel behoort dus ook tot één van de mogelijkheden. In dit document zijn alle regels voor het spelen op tijd voor je op een rijtje gezet. Deze maatregel geldt niet voor de padelcompetitie.

2. Versoepelen regelgeving rondom wachten bij slechte weersomstandigheden

Om tegen te gaan dat bij slecht weer het clubhuis volstroomt en er niet voldaan kan worden aan de anderhalvemeter-regel, hebben wij voor de KNLTB Competitie 2020 besloten dat het niet verplicht is om bij slecht weer 2 uur (1 uur bij avondcompetities) te wachten. De VCL van de thuisspelende vereniging kan bij slecht weer, tennis- en padelwedstrijden van de KNLTB Competitie 2020 staken of afgelasten en verplaatsen naar uiterlijk de eerstvolgende inhaaldag.

Speeldata

De KNLTB Competitie start begin september en loopt tot en met eind oktober. Klik hier voor alle speeldata. De competitie telt in principe zeven speeldagen.

Geen promotie of degradatie

Tijdens de KNLTB Competitie 2020 zal niet worden gespeeld om promotie of degradatie. Op die manier verliezen de teams, die in het najaar niet kunnen of willen spelen, hun teamrechten niet voor het voorjaar van 2021. Alle teamrechten van de Voorjaarscompetitie 2020 blijven dus geldig voor de inschrijving van volgend jaar. Ook wordt er tijdens de KNLTB Competitie 2020 niet gespeeld om promotie of degradatie voor het najaar van 2021.

Indeling klassen op basis van ploeggemiddelde

Op het inschrijfformulier op MijnKNLTB worden alle teams weergegeven in dezelfde competitiesoort en klasse zoals ze voor de Voorjaarscompetitie zijn aangemeld. De Verenigingscompetitieleider moet dan voor ieder team dat wordt ingeschreven een eenmalige ploegopgave doen, zodat deze informatie ons kan helpen om een goede indeling te maken. Bij deze indeling wordt uitgegaan van de actuele rating van de spelers op het moment van inschrijving (in plaats van de speelsterktes). Klik hier voor een rekenvoorbeeld.

Spelers koppelen aan teams

Sinds vorig jaar is het mogelijk om op MijnKNLTB de competitiespelers van jouw vereniging te koppelen aan de gepubliceerde teams. Hierdoor heb je als VCL de mogelijkheid om voor de start én tijdens de competitie eenvoudig op één plek alle spelers en teams te beheren. Daarnaast heeft het koppelen van de spelers ook veel voordelen voor aanvoerders en spelers:

  • Als de spelers al aan het team zijn toegevoegd, hoeft de aanvoerder ze op de eerste speeldag niet één voor één handmatig op te zoeken. Dit zorgt ervoor dat het invullen van het digitaal wedstrijdformulier en de uitslagen veel makkelijker is. Daarnaast zorgt het ook voor een minder grote belasting op de website.
  • Als een speler gekoppeld is aan een team wordt de indeling van dat team automatisch zichtbaar op de homepage van de speler wanneer hij/zij is ingelogd op MijnKNLTB. Hierdoor heeft de speler nóg eenvoudiger toegang tot de competitie-indeling.

Uitnodigen van teams

Uiterlijk 8 dagen vóór de eerste speeldag dien je de uitnodigingen aangemaakt en verstuurd te hebben via MijnKNLTB. Gebruik hiervoor het stappenplan uitnodiging teams. Tijdens het uitnodigen kun je een aanvoerder delegeren om uitslagen in te voeren. De gegevens van de aanvoerder worden uit de ledenadministratie overgenomen in de wedstrijddetails. Zijn de gegevens niet meer actueel? Vraag dan de ledenadministrateur om dit aan te passen.

Begintijden

Klik hier voor alle begintijden van de verschillende competitiesoorten binnen de KNLTB Competitie 2020.

Wijzigingen in het wedstrijdprogramma

Door het toevoegen of terugtrekken van teams is het mogelijk dat er komende weken nog wijzigingen worden doorgevoerd in het wedstrijdprogramma. Alle wijzigingen vanaf 1 september worden per mail aan de betreffende VCL's doorgegeven. Wijzigingen die voor deze datum plaatsvinden worden niet gecommuniceerd. Controleer daarom tijdig in MijnKNLTB (via uitnodigen) of er nog uitnodigingen ontbreken of teams zijn toegevoegd.

Digitale teamopstelling i.p.v. wedstrijdformulier

Vanaf dit najaar worden er geen papieren wedstrijdformulieren meer verstuurd naar VCL's. De reden hiervoor is de introductie van een digitale teamuitwisseling. Sinds vorig jaar dienen aanvoerders de uitslagen direct na afloop van een wedstrijd digitaal in te voeren op MijnKNLTB. Een logisch vervolg hierop is ook de digitalisering van de teamopstelling voor aanvang van een competitiewedstrijd. Meer informatie over de teamopstelling volgt binnenkort. Klik hier voor meer informatie over de digitale teamopstelling.

Voorwaarden inschrijving

Het inschrijfgeld voor deelname aan zowel de KNLTB Competitie 2020 als 8&9 Tennis bedraagt €38,62 per team. Teams van verenigingen die (nog) niet aan hun betalingsverplichtingen aan de KNLTB hebben voldaan, worden pas ingeschreven zodra aan deze betalingsverplichting is voldaan. (CR artikel 21 lid 4).

Indien een reeds ingeschreven ploeg zich na 1 juli 2020 terugtrekt, zijn wij helaas genoodzaakt een boete op te leggen van €115,-. Voor een terugtrekking van een reeds ingeschreven ploeg na publicatie van de indeling geldt een boete van €225,-.

Leeftijden

Voor sommige competitiesoorten (bijv. 11 t/m 14 jaar, 13 t/m 17 jaar, 17+, 35+, 50+) zijn leeftijdsgrenzen vastgesteld. Er worden in principe géén leeftijdsdispensaties verleend. Voor de Kia Tenniskids competitie en de Junioren competitie gelden uitzonderingen:

  • Bij Tenniskids Rood, Oranje en Groen mogen meerdere spelers worden opgesteld die één jaar te jong en/of te oud zijn.
  • In de Junioren competitie mag per speeldag maximaal 1 speler worden opgesteld die één jaar te jong en/of te oud is.
  • Daarnaast kan voor zowel de Kia Tenniskids competitie als de Junioren competitie via de VCL (in overleg met de trainer) leeftijdsdispensatie aangevraagd worden voor (heel) talentvolle kinderen of voor kinderen die nog niet toe zijn aan een stap omhoog.

Klik hiervoor alle informatie over de leeftijden voor 2020.

Banenschema

Op alle doordeweekse competitiedagen dient het minimum aantal van 1 1/3 baan per thuisspelend team beschikbaar te zijn. Op zaterdag en zondag gelden variabele begintijden tussen 9.00 en 16.30 uur.

Junioren 11 t/m 14 jaar en Tenniskids Groen spelen korte sets tot 4 games waardoor er voor deze partijen reglementair slechts drie kwartier gereserveerd hoeft te worden. Voor de overige competitiesoorten dien je voor elke partij anderhalf uur te reserveren. Hierdoor kunnen vanaf 2020 dus meer teams ingeschreven worden op zondag. MijnKNLTB houdt hier met de berekening naar het minimum aantal beschikbare banen rekening mee. Klik hier voor het banenschema met een rekenvoorbeeld.

Dispensatie

Dispensatie twee keer spelen in één week (voor één vereniging) kan aangevraagd worden via MijnKNLTB (onder ''Dispensaties”). Tijdens het invoeren van een dispensatie rekent het systeem op basis van de gemiddelden in de klassenvolgorde automatisch het verschil tussen beide teams voor je uit. Alleen als de gemiddelden meer dan 2 punten verschillen is het mogelijk om dispensatie aan te vragen. De klassenvolgorde is tevens terug te vinden in het wedstrijdbulletin. Gebruik voor het aanvragen van deze dispensatie dit stappenplan.

Dispensatie voor het spelen voor twee verenigingen kan via een online formulier aangevraagd worden. Klik hier voor het formulier.

Veelgestelde vragen

Klik hier voor een overzicht van de veelgestelde vragen en antwoorden die betrekking hebben op het coronavirus en de KNLTB Competitie 2020. Antwoorden op algemene vragen over de KNLTB Competitie 2020 vind je hier.