Websitebanner Toine Zonder Quote

Kia Tenniskids competitie

Voor de jongste kinderen is er de Kia Tenniskids competitie. Deze competitie bestaat uit de Rode, Oranje en Groene competitie en is voor kinderen tot en met 12 jaar. De nadruk in deze competitie ligt vooral op leuke wedstrijdjes spelen, plezier hebben en vriendjes maken. In totaal doen ongeveer 25.000 kinderen mee aan de leukste competitie van het jaar!

Voorjaarscompetitie verplaatst naar het najaar

Vanwege de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus heeft de KNLTB besloten de Voorjaarscompetitie 2020 te verplaatsen naar het najaar. Deze unieke competitie krijgt de naam: KNLTB Competitie 2020.

Aanvangstijden Rode en Oranje competitie

Host je een afdeling? Voer dan zo snel mogelijk, uiterlijk acht dagen voorafgaand aan de hostdag, de aanvangstijden in op MijnKNLTB. Voor ouders is het prettig als zij ruim van tevoren weten hoe laat hun kind moet spelen. Eventuele coronamaatregelen die op jouw vereniging gelden of andere informatie die van belang is voor bezoekende teams, kun je vermelden in het opmerkingenveld. Klik hier voor een stappenplan.

Uitnodigen teams Groene competitie

Ook voor de Groene competitie geldt dat je uiterlijk 8 dagen vóór de eerste speeldag de aanvangstijden moet hebben ingevoerd in MijnKNLTB. Overleg met de VCL van jouw vereniging wie de aanvangstijden voor de Groene competitie vaststelt en invoert. Bekijk hier het stappenplan.

Begintijden

Voor de Rode, Oranje en Groene competitie adviseren wij om te beginnen tussen 8:30 uur en 12:00 uur. Als dit niet mogelijk is vanwege de baancapaciteit, dan mogen de wedstrijden uiterlijk om 15:00 uur starten.

Digitale teamopstelling i.p.v. wedstrijdformulier

Vanaf dit najaar worden er voor de Groene competitie geen papieren wedstrijdformulieren meer verstuurd naar VCL's. De reden hiervoor is de introductie van een digitale teamuitwisseling. Sinds vorig jaar dienen aanvoerders de uitslagen direct na afloop van een wedstrijd digitaal in te voeren op MijnKNLTB. Een logisch vervolg hierop is ook de digitalisering van de teamopstelling voor aanvang van een competitiewedstrijd. Klik hier voor meer informatie.

Inschrijving

Het inschrijfgeld voor de Rode en Oranje competitie in 2020 is €12,87 per team. Voor de Groene competitie bedraagt het inschrijfgeld €38,62 per team.

Leeftijdsdispensatie

In de Kia Tenniskids competitie mogen altijd meerdere kinderen worden opgesteld die één jaar te jong en/of te oud zijn. Daarnaast kan de Verenigingscompetitieleider (in overleg met de tennisleraar) leeftijdsdispensatie aanvragen voor talentvolle kinderen of voor kinderen die nog niet toe zijn aan een stap omhoog. Leeftijdsdispensaties die verleend zijn voor de voorjaarscompetitie zijn het hele jaar geldig. Gebruik dit webformulier om leeftijdsdispensatie aan te vragen.

Speelniveau

Het is belangrijk dat kinderen op het juiste niveau worden ingeschaald. Overleg samen met de tennisleraar welk niveau aansluit bij de kinderen. Rood 1, Oranje 1 en Groen 1 is voor de kinderen die meer vaardig of ervaren zijn. Rood 2, Oranje 2 en Groen 2 is voor beginners of de (nog) minder vaardige spelers. Als het niveau is bepaald koppel je, voordat je gaat inschrijven, de kinderen aan het juiste speelniveau. Bekijk het stappenplan voor een uitleg.

Reserveren plaatsen

Voor het maken van een goede indeling voor de Rode en Oranje competitie, is het noodzakelijk dat alle kinderen van een team worden ingeschreven. Het komt nog wel eens voor dat een speler niet kan worden ingeschreven, omdat bijvoorbeeld het lidmaatschap nog niet verwerkt is waardoor er geen bondsnummer is om mee in te schrijven. In MijnKNLTB kun je dit oplossen door het verwacht aantal spelers op te geven. Het is wel de bedoeling dat de gereserveerde plekken opgevuld worden nadat de bondsnummers bekend zijn. Aan de hand van dit aantal wordt namelijk de indeling gemaakt. Bekijk het stappenplan voor een uitleg.

Rode, Oranje en Groene competitie

De Kia Tenniskids competitie bestaat uit de Rode, Oranje en Groene competitie. Deze competities zijn gekoppeld aan de Tenniskids kleur waarin een kind speelt. In de Kia Tenniskids competitie spelen kinderen op zondagochtend een aantal (korte) wedstrijden tegen kinderen van andere tennisverenigingen in de buurt.

Rode competitie (t/m 8 jaar)

 • Een competitiedag duurt gemiddeld een uur (exclusief warming-up).
 • Kinderen spelen in de Rode competitie enkelpartijen.
 • Een competitieteam bestaat uit minimaal 1 en maximaal 6 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar.
 • Een competitieteam kan de winnaar van de dag worden.

Oranje competitie (8 t/m 10 jaar)

 • Een Oranje competitiedag duurt ongeveer 2 á 2½ uur.
 • Kinderen spelen in de Oranje competitie enkel- en dubbelpartijen.
 • Een competitieteam bestaat uit minimaal 2 en maximaal 6 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar.
 • Iedere speeldag wordt een team binnen de poule dagwinnaar. De wedstrijdresultaten worden ingevoerd in MijnKNLTB.

Groene competitie (10 t/m 12 jaar)

 • Een competitiedag bij Groen duurt ongeveer 3 uur.
 • Kinderen spelen in de Groene competitie enkel- en dubbelpartijen.
 • Een competitieteam bestaat uit minimaal 4 en maximaal 6 spelers. Meisjes en jongens spelen door elkaar en mét en tegen elkaar.
 • Er worden tijdens een competitiedag 4 enkelpartijen en 2 dubbelpartijen gespeeld.
 • Elke week speelt het team tegen een team van een andere vereniging.
 • Alle wedstrijduitslagen worden ingevoerd in MijnKNLTB. Het team dat aan het einde van de competitie op de eerste plek in de poule staat, is kampioen.

Speeldagen

De Kia Tenniskids competitie wordt gespeeld op zondagochtend. De Rode competitie en de Oranje competitie bestaan uit vijftien speelmomenten, verdeeld over meerdere maanden in het jaar.

Voor kinderen die in groen tennissen is er een voorjaar- en najaarscompetitie: de Groene competitie. In de Groene competitie spelen de kinderen zeven keer in het voorjaar en zeven keer in het najaar. Ook kunnen kinderen uit de provincies Noord-Brabant en Limburg meedoen aan de Wintercompetitie.

De speeldata van 2020/2021 kun je hier bekijken.

Inschrijven van teams

Het inschrijven van teams voor de Kia Tenniskids competitie loopt via MijnKNLTB. De functionaris Tenniskids is vaak de persoon die deze teams inschrijft. Nadat jouw vereniging alle competitiespelers heeft ingeschreven gaat de KNLTB een indeling maken. De indeling wordt vervolgens op MijnKNLTB gepubliceerd.