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KNLTB Spelregelquiz  
 
Alle vragen zijn van toepassing op een Gravel baan.  
 

1. Je twijfelt of een bal van je tegenstander in of uit is. Je vraagt een teamgenoot 
langs de lijn of hij de bal gezien heeft. Mag dat? 
a. Als hij het zeker weet, mag hij aangeven of de bal in of uit is 
b. Nee, het publiek mag niet als scheidsrechter optreden, ook niet als de spelers 
daarom vragen 

2. Tijdens een rally in een enkel sla je een bal via het enkelspelpaaltje in de helft 
van je tegenstander. Wat is juist? 
a. Je speelt door. 
b. Je speelt een let. 
 
3. Je slaat een bal via het scorebord dat aan de netpaal is bevestigd naar de 
andere kant, binnen de lijnen. Wat is juist? 
a. Je tegenstander moet gewoon doorspelen. 
b. Je speelt een let. 
c. Het punt is voor je tegenstander. 
d. Het punt is voor jou. 
 
4. In een dubbel speel je een bal met veel effect. Deze stuit op de andere 
speelhelft en zweeft vervolgens terug in jouw speelhelft. Een van je 
tegenstanders lukt het om de bal toch nog te raken. Wat is juist?  
a. Je speelt gewoon door. 
b. Je speelt een let. 
c. Het punt is voor je tegenstander. 
d. Het punt is voor jou. 
 
5. Tijdens een rally sla je een bal door de scheidsrechtersstoel heen zonder die te 
raken. De bal is onhoudbaar in. Wat is juist? 
a. Het punt is voor jou 
b. Het punt is voor je tegenstander 
c. Je speelt een let 
 
6. Je slaat je snaren kapot, stopt de rally en vraagt om een let. Mag dit? 
a. Ja, het punt mag overgespeeld worden. 
b. Nee, je moet gewoon doorspelen. 
 
7. Je tegenstander gaat in het servicevak, vlak voor de servicelijn staan als jij 
serveert. Mag dat? 
a. Ja 
b. Nee 
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8. Jij slaat een eerste service, je tegenstander retourneert in het net en zegt dan 
dat hij een let wil omdat hij niet klaarstond. Moet je die let geven? 
a. Ja, als hij zegt dat hij nog niet klaarstond, zal dat wel zo zijn.  
b. Nee, als hij niet klaarstond, had hij de bal niet terug moeten slaan. 
 
9. Je serveert bij 30-15 vanaf rechts. Je eerste service is in het net. Dan kom je 
erachter dat je aan de verkeerde kant staat. Wat is juist? 
a. Je speelt je tweede service ook vanaf rechts. 
b. Je speelt je tweede service vanaf links.  
c. Je speelt een eerste service vanaf links. 
d. Je verliest het punt. 

10. Tijdens de rally struikel je over een bal die in het servicevak ligt waardoor 
je de rallybal in het net slaat. Wat is juist? 
a. Je speelt een let 
b. Het punt is voor je tegenstander 
 
11. Je tegenstander slaat een bal waar je niet bij kunt. Je gooit je racket in de 
richting van de bal in de hoop dat je daarmee het punt kunt redden. Het 
racket raakt inderdaad de bal en deze gaat in. Wat is juist? 
a. Het punt is voor jou. 
b. Het punt is voor je tegenstander. 
c. Je speelt een let. 
d. Je speelt door. 

12. Je komt in een open toernooi tegen een rolstoeltennisser te staan. Je maakt 
bezwaar bij de toernooileider. Wat is juist? 
a. Een valide speler kan niet tegen een rolstoeltennisser uitkomen in een officieel 
toernooi 
b. Je kunt in een officieel toernooi tegen een rolstoeltennisser komen te spelen, maar 
dit moet wel in de toernooibepalingen staan 
c. Je kunt in een officieel toernooi tegen een rolstoeltennisser komen te spelen 
 
13. Jouw coach heeft tactische tips op een papiertje gezet dat je tijdens de 
wissels erbij pakt. Mag dat? 
a. Ja  
b. Nee 
 
14. Je serveert in een enkel per ongeluk twee games achter elkaar. Nog voor het 
begin van een nieuwe game kom je hierachter. Wat is juist? 
a. Je begint weer met serveren; je bent immers aan de beurt. 
b. Je tegenstander serveert een game, vervolgens serveer jij weer. 
c. Je speelt de laatste game opnieuw, met je tegenstander aan service. 
d. Je tegenstander serveert twee games achter elkaar.  
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15. De eerste set win je met een tiebreak. Wie begint in de volgende set?  
a. Jij, als winnaar van de tiebreak. 
b. Je tegenstander, als verliezer van de tiebreak. 
c. De speler die begon met serveren in de tiebreak. 
d. De speler die begon met ontvangen in de tiebreak. 
 
16. Je speelt een herendubbel met het Beslissend Punt Systeem. Jij serveert bij 
40-40 en de tegenstander geeft aan dat je vanaf links moet serveren. Mag dat? 
a. Ja, je moet vanaf links serveren. 
b. Ja, de ontvanger bepaalt vanaf welke kant jij serveert. 
c. Nee, je moet vanaf rechts serveren. 
d. Nee, als serveerder mag je beslissen vanaf welke kant je serveert. 
 
17. Je hebt ingespeeld en de toss gedaan. Vanwege een korte hagelbui schuil je 
in het clubhuis. Na de gedwongen pauze wil je beginnen. Wat is juist?  
a. De toss moet opnieuw worden gedaan.  
b. De toss blijft geldig, maar beide spelers mogen hun keuze veranderen. 
 
18. Je gooit de bal op voor een tweede service, je slaat ernaar maar mist. 
Vervolgens vang je de bal op. Wat is juist? 
a. Je speelt een let. 
b. Je verliest het punt. 
 
19. Je slaat een eerste service en de bal raakt direct de tegenstander, zonder dat 
die gestuit heeft. Wat is juist? 
a. Je wint het punt. 
b. Je verliest het punt. 
c. Je speelt een let eerste service. 
d. Je speelt een tweede service.  
 
20. Je speelt een tiebreak en je merkt dat je vanaf de verkeerde kant hebt 
geserveerd. Wat is juist? 
a. Je speelt een let eerste service vanaf de goede kant.  
b. Je speelt een let tweede service vanaf de goede kant. 
c. Je blijft tot het einde van de tiebreak aan de verkeerde kant serveren. 
d. Jij of je tegenstander serveert het volgende punt vanaf de goede kant en het 
gespeelde punt blijft geldig.  
 
 

 

 


