Wat Is Padel 1

Toernooicircuit

Het is belangrijk om te weten dat de opzet van een padeltoernooi anders is dan bij tennis. In het toernooicircuit van padel wordt er gespeeld in verschillende speelsterkte categorieën van 1 t/m 9, waarbij speelsterkte 1/2/3 één categorie vormt. De overige speelsterktes (4 t/m 9) zijn losse speelsterkte categorieën.  

Spelers kunnen ook punten verdienen voor de KNLTB Padelranglijst, in respectievelijk P500-, P250-, en P100 padeltoernooien. Vanzelfsprekend zijn bij een P500 de meeste punten te verdienen (topcircuit) en bij een P100 de minste. 

Senioren

Voor open padeltoernooien kunnen de volgende categorieën worden aangevraagd:

Onderdeel

Categorieën

Punten/rating

P500/P250/P100

HD, DD

Punten en rating

Speelsterkte 1/2/3

HD, DD, GD, D*

Rating

Speelsterkte 4

HD, DD, GD, D*

Rating

Speelsterkte 5

HD, DD, GD, D*

Rating

Speelsterkte 6

HD, DD, GD, D*

Rating

Speelsterkte 7

HD, DD, GD, D*

Rating

Speelsterkte 8

HD, DD, GD, D*

Rating

Speelsterkte 9

HD, DD, GD, D*

Rating

*Categorie D is een dubbel waarbij mannen en vrouwen door elkaar kunnen spelen.

Jeugd 

De onderdelen voor jeugd bestaan uit verschillende leeftijdscategorieën:

Onderdeel

Categorieën

Punten/rating

Padel t/m 12 jaar

JD, MD, D*

n.v.t.

Padel t/m 14 jaar

JD, MD, D*

n.v.t.

Padel t/m 16 jaar

JD, MD, D*

n.v.t.

Padel t/m 18 jaar

JD, MD, D*

n.v.t.

*Categorie D is een dubbel waarbij jongens en meisjes door elkaar kunnen spelen. 

Promotie

Als laatste zijn er nog de zogenaamde promotie onderdelen. In deze onderdelen mogen alle niveaus door elkaar heen spelen. Er kunnen geen punten voor de ranglijst worden behaald. De resultaten kunnen meetellen voor de rating (DSS), dit is een keuze van de toernooiorganisatie.

Wijziging voor padeltoernooien in 2023

Steeds meer padelspelers gaan toernooien spelen en daarmee is het aanbod van toernooien in 2022 enorm toegenomen. Om ervoor te zorgen dat we door de groei van het aantal toernooien en het aantal spelers een evenwichtige toernooikalender kunnen maken voor alle verschillende niveaus worden er vanaf 2023 een aantal wijzigingen doorgevoerd in de toernooionderdelen van padel en zijn er scherpere criteria opgesteld voor de organisatie van P100-, P250- en P500-toernooien. Klik hier voor meer informatie. 

Topcircuit

Het topcircuit bestaat uit minimaal zes P500 toernooien die in de hoogste categorie worden gespeeld. Het totale prijzengeld per toernooi bedraagt € 4.175. Het circuit wordt gevolgd door de afsluitende Masters, waarvoor spelers worden uitgenodigd op basis van de circuitranglijst van de P500 toernooien van hetzelfde jaar.

Heb je interesse om een P500 toernooi te organiseren, neem dan contact met ons op via padel@knltb.nl.

Prijzengeld

Naast het verplichte prijzengeld bij een P500 onderdeel, is er ook bij een P250 onderdeel een minimaal ter beschikking te stellen prijzenpot in de HD en DD. Bij alle andere onderdelen en categorieën is het aan de toernooiorganisatie zelf om te bepalen of en hoeveel prijzengeld er wordt uitgedeeld.